Παραμύθια κόκκινα σαν αίμα (Μέρος 1ο)

Ανέφερα σε ένα μου κείμενο ,ότι πολλές φορές εμίλησα για τα περί αγάπης και τι θεωρώ ότι είναι η ζωή η πραγματική, χωρίς ντροπή.

Πολλοί επικρίνουν τις απόψεις μου, και αλήθεια, δεν έχω ανάγκη να με…υπερασπιστώ. Απλά δεν θέλω να βλέπω τους άλλους να κάνουν λάθη και να πονάνε και να υποφέρουν πολλές φορές για χαζομάρες, μάλλον απερισκεψίες.

Σήμερα θα αναφέρω κάποια πράγματα περί αγάπης και πώς παρερμηνεύουν αυτό το συναίσθημα οι άνθρωποι και τέλος γιατί όλοι οι άνθρωποι ανεξαίρετος το αναζητάμε.

Θα ξεκινήσω ανάποδα λέγοντας το γιατί αναζητάμε αγάπη, και ο λόγος είναι απλός:

Δημιουργηθήκαμε από τον Θεό που οι πράξεις Του εκφράζονται από αυτήν. Είναι κομμάτι της φύσεως μας όπως είναι και η συνεχείς αναζήτησης του Θείου στοιχείου. Αισθανόμαστε και είμαστε πλήρεις σαν οντότητες όταν επιτέλους την ζήσουμε. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι η αγάπη δεν είναι κάτι μονοδιάστατο, αλλά κάτι βαθύτερο που μπορεί να εκφραστεί με πολλούς τρόπους, που σαν άνθρωποι άλλοτε τους καταλαβαίνουμε άλλοτε όχι.

burning_sun.jpg

Αν μπορείς να αγαπήσεις έστω ένα άτομο, τότε μπορείς να αγαπήσεις τους πάντες. Είναι αδύνατον να αγαπάς τους γονείς σου και να απεχθάνεσαι όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Είναι αδύνατον να αγαπάς τον σύντροφο σου στην ζωή και να μην αγαπάς τον αδερφό σου.

Η αγάπη αλλάζει ως προς τον τρόπο έκφρασης της σε σχέση με τα πρόσωπα αλλά δεν αλλάζει η ουσία της. Η ειλικρινείς αγάπη για τον πλησίον αλλάζει την καρδία και φέρνει ταπείνωση, κατανόηση, μακροθυμία και ακόμη πιο πολύ αγάπη! Μάλιστα η αγάπη μπορεί και αλλάζει την καρδιά του ατόμου για τα οποία νοιαζόμαστε, προσευχόμαστε κτλ (αυτό λέγει ο γέρων Παΐσιος), ναι τόση δύναμη έχει!

Όμως ο σύγχρονος άνθρωπος μπερδεμένος από την ασάφεια των καταστάσεων και του τωρινού κόσμου, δεν ξέρει που να την βρεί και να την αναζητήσει. Δεν ξέρει τι να κάνει για να την αισθανθεί και πώς να ανταποκριθεί σε αυτήν.

Βγαίνουμε σε διάφορα κέντρα διασκέδασης και άλλα παρόμοια μέρη, με υποσυνείδητο σκοπό και στόχο αυτό:

Να βρούμε ή να μας βρει, κάποιος που να μας αγαπήσει…ή έστω να μας ερωτευτεί με την ενδόμυχη ελπίδα αυτό να εξελιχτεί σε κάτι άλλο.

Όμως δεν ξέρουμε ότι δεν είναι το μέρος που είναι λάθος, αλλά οι μέθοδοι και τρόποι που ακολουθούμε. Πιστεύετε ότι υπάρχει πιθανότητα πχ ένας άντρας να πάρει σοβαρά μια γυναίκα που λικνίζεται πολύ προκλητικά στο ρυθμό της μουσικής? Ναι, θα της δώσει σημασία, αλλά όχι την σημασία που θέλει αυτή. Βλέπετε, ο άλλος μας κρίνει (ευτυχώς ή δυστυχώς) σύμφωνα με το ότι δείχνουμε εκείνη την στιγμή, με ότι βλέπει, με ότι ακούει…

Κανείς μας όμως δεν υπολογίζει ότι η αγάπη δεν είναι…τυχαίο συναίσθημα, αλλά κάτι που καλλιεργείτε καθώς είναι αποτέλεσμα μόχθου, προσπάθειας και κατανόησης. Σαν παράδειγμα μπορούμε να βάλουμε εκείνα τα ζευγάρια που με την πρώτη ευκαιρία εκφράζουν δια του λόγου πόσο πολύ αγαπάνε τον άλλον, το άλλο τους μισό όπως λένε. Να που όμως, με τη πρώτη δυσκολία χαλάει η σχέση γιατί δεν έχουν υπομονή και δεν θέλουν να καταλάβουν ο ένας την καρδιά του άλλου. Δεν βάζουν τον εαυτό τους στην θέση του άλλου και όταν το μόνο που έθρεφε την «αγάπη» τους ήταν λόγια, φυσικό ήταν να καταρρεύσει αυτό το οικοδόμημα.

Που θα χτίζατε το σπίτι σας, πάνω σε πέτρα να είναι σταθερό και να μη να το κουνάει ούτε τυφώνας είτε επάνω σε άμμο, που ακόμη και λίγο να φυσήξει θα πέσει ολόκληρο?

cross-3.jpg

Έτσι διαφέρει η αγάπη που βασίζετε στην κατανόηση, την υπομονή και εν τέλι την αποδοχή ότι δεν είμαστε τέλειοι και ούτε είναι ο σύντροφος μας. Όταν φτάσουμε να αγαπάμε τον άλλον ακόμη και με τα όποια ελαττώματα του, τότε μόνο τον αγαπάμε πραγματικά, τότε μόνο τον αγαπάμε έμπρακτα και όχι στον λόγον μόνο.

Τίποτα δεν γίνετε στην τύχη, και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όσοι πιστεύουν ότι τα καλύτερα έρχονται όταν δε τα περιμένεις… Τίποτα δεν έρχεται μόνο του, παρά μόνο με προσπάθεια πετυχαίνουμε όσα πετυχαίνουμε. Έχετε δει κανέναν να περνάει την σχολή στο Πανεπιστήμιο χωρίς διάβασμα? Προφανώς όχι. Έχετε δει μερικές φορές που περπατάει ο άντρας με την γυναίκα και τα παιδιά τους στον δρόμο και κρατάει ο πατέρας το μικρότερο παιδάκι τους που δεν μπορεί να περπατήσει ακόμη στην αγκαλιά του? Πιστεύετε αλήθεια ότι όλα έγιναν στην τύχη? Τυχαία συναντήθηκαν, τυχαία από τον έρωτα πήγαν στο αίσθημα της αγάπης, τυχαία παντρεύτηκαν και τυχαία έκαναν παιδιά? Ίσως το μόνο τυχαίο ήταν η συνάντηση τους, όμως το αποτέλεσμα που ονομάζεται αγάπη έγινε από αμοιβαίες και όχι μόνο υποχωρήσεις, και από καλή προδιάθεση και από τις δύο μεριές. Ο άντρας πχ μπορεί να είναι νευρικός, όμως η γυναίκα του να ξέρει ότι, ότι κάνει το κάνει για το καλό της οικογένειας τους και τον συγχωρεί σε αυτό. Η γυναίκα δε, μπορεί να έχει κάποια ανασφάλεια που ο άντρας γνωρίζει αφού ζει μαζί της, και επειδή την αγαπά την βοηθάει όσο μπορεί σε αυτό το ζήτημα και πολλές φορές μέσω αυτής της διαδικασίας και αγαπητικής σχέσης όλα διορθώνονται, με τον καιρό…αλλάζει η καρδιά!:)

Τέλος θα αναφέρω κάτι που είπε ένας γέροντας…

«Άμα αγαπάτε την γυναίκα σας, ξεχάστε το όνομα της και φωνάζετε την….αγάπη! Αυτή θα το ακούει και θα πετάει!»

Αυτά είπε ο Μέγας Θεόδωρος και αναχώρησε για τα βάθη του δάσους της Μεντίνα…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *